Nyheder
mar 22

Book en ladestander til din el-bil

Hvordan kan vi udnytte opladeinfrastrukturen bedre?

Vi bruger kun 10% af opladekapaciteten på en ladestander i hovedstaden, viser tal som elbils kommissionen har med i deres arbejde. Det tal skal op, hvis de nødvendige investeringer i opladeinfrastrukturen ikke skal blive for høje.

 

Grunden til den lave udnyttelse af opladekapaciteten er mange. Der er dog et par klare udfordringer som skal løses for at udnyttelsesprocenten kan stige. Det er ikke muligt at booke en opladestander på forhånd og det samlede overblik over opladestandere findes ikke helt, men er fordelt over et stort antal Apps.

Den åbenlyse løsning er en App som samler alle oplysninger om ladestandere, samt giver brugeren mulighed for at booke en opladning for forhånd.

Men hvorfor er den ikke lavet endnu?

Det skyldes flere ting.

  • De forskellige udbydere af opladestandere til elbiler arbejder ikke sammen, men konkurrerer om, at forbrugeren skal bruge netop deres opladestander.
  • Muligheden for at booke en opladestander kræver data og software, som ikke er tilgængelig på alle opladestandere.

For at en App, som løser disse udfordringer, kan blive til virkelighed, kræver det en aktør som kommer udefra, altså ikke en aktiv opladeoperatør. Det er svært at forestille sig at en opladeoperatør kan samle sine konkurrenter under en paraply, og derved blive dominerende i markedet.

Hos Payvend arbejder vi med registreringssoftware indenfor transport, taxi, parkering og havneanlæg. Payvend Aps har sat sig for at undersøge potentialet for netop en App, der kan løse ovenstående udfordringer.

Direktør Jan Pedersen, ”På baggrund af elbil kommissionens rapport del 2, som udkom i februar 2021, har vi sat os for at finde løsninger, som skal understøtte den udvikling rapporten anbefaler politikerne. Vi ser et behov i markedet, som omhandler bedre udnyttelse af opladeinfrastruktur og forbrugerens behov for at kunne være sikker på en opladning til rette tid på rette sted.”

Johnny Worum, konceptudvikler hos Payvend, ”Hele løsningen baserer sig på data leveret af opladestanderen, bilen og chaufføren samt det stamdata som App´en allerede har som grunddata. Når du åbner App´en er det muligt at få et samlet overblik over alle opladestandere indenfor et givent geografisk område og ved at filtrere, kan du udelukke de, som ikke kan bookes. Du booker gennem App´en, og når du gør dette, reserveres den pågældende opladestander til din bils specifikke ID nummer. Det vil altså ikke være muligt for andre elbiler at oplade på det tidspunkt forbrugeren har booket.”

At en plads er booket betyder ikke, at andre biler, elbiler såvel som biler på fossile brændstoffer, ikke kan parkere på pladsen. For at imødekomme dette er tanken, at App´en gør flere ting. Den sender en besked til den bilejer, som har booket pladsen og viser alternativer, men den sender samtidig en besked til det ansvarlige parkeringsselskab, om at der holder en bil på den pågældende plads, som ikke holder der lovligt.

Hvad koster det så?

Johnny Worum, ”Ingenting er jo helt gratis, og servicen med at booke vil koste et gebyr. Vi tror på, at der er en betalingslyst for at få sikkerhed for en opladestander til din elbil. Hvordan gebyret skal sammensættes, vil være i tæt dialog med branchen og elbilsejernes interesseorganisation.

Hvad mangler for at denne App kan blive til virkelighed?

Arbejdet er stadig i idéfasen, og der er derfor stadig er en del ubesvarede spørgsmål til branchen, interesseorganisationer og opladeoperatører, ligesom vi gerne vil i dialog med det politiske Danmark for at præsentere vores vision på området for grøn trafik.

”Vi er ved at lægge sidste hånd på en test App, som vi skal ud og præsentere for opladeoperatørerne. Det er første skridt på rejsen mod en bedre udnyttelse af opladeinfrastrukturen samt en klar forbedring af kundeoplevelsen” siger Jan Pedersen

Om det lykkes at overbevise opladeoperatørerne og resten af el-bilsbranchen om, at dette er et vigtigt element på vejen frem, må tiden vise, men behovet for en App som kan løse disse udfordringer, er der og skal løses for at komme i mål med regeringens klimamål for 2030.